torsdag 16. juni 2011

Lydighets-Ailo

På tide med en liten oppdatering på hva vi har drevet på med i det siste, kanskje? Begynte rett før påske å rote litt med lydighetsøvelsene, og nå *host* begynner ting å falle litt mer på plass. Urutinert fører, og en hund med ganske sterke, egne meninger, vel, da tar ting litt tid innimellom. Ting løsna veldig da eg endelig fant riktig belønning =) Godbiter er nemlig ikkje godt nok, leker lite spennende uten en terrorist i andre enden, men å jage mutt'n og bumpe og labbe, jo det var genialt det... Ikkje uten grunn at bein og lår er fulle i blåmerker for tida :flire:

Så det vi har jobba med i det siste er:
  • Utgangsstilling: Rompa detter fort ned når eg ber han gå på plass. Blir fort litt skjevt, og langt i fra, men vi pirker videre =)
  • Lineføring: Holder kontakt og posisjon over 2-3 meter så langt. Ailo skjønte plutselig for en ukes tid siden at, jo, det går an å gå frem og se opp samtidig =P
  • Låste bakbein: Her jobber vi med å få han fra dekk til sitt og motsatt uten å flytte bakbeina. Her gikk det opp ett lys for en stund siden, og han er ganske stabil på dette =) Dette som en forberedelse på avstandskontroll =)
  • Enkeltdekk: Dekker fint ned, og blir liggende. Blir fort litt lett i rumpa når eg kommer tilbake til han, og spretter opp i sitt når eg er 1-2 meter foran han. "Liggetid" har vi holdt til max 15-20 sek foreløbig. Øker tiden sakte og sikkert. Vil nok ha han mer sikker alene før vi plager andre med fellesdekk =P
  • Innkalling fra sitt: Blir sittende når eg går fra, og kommer i god fart inn mot meg. Har ikkje helt skjønt at han skal gå i utgangsstilling enda, så det jobber vi med =)
  • Fri ved fot (FVF): Denne har vi jobba lite med. Venter på at poletten skal ramle helt på plass på lineføring før vi går noe videre på denne.
  • Tannvisning: Denne har vi ikkje trent på. Men regner i grunnen med at det går greit, han gjør det jo i utstillingssammenheng =) Må bare finne noen å trene med =P
  • Stå under marsj: Har begynt å lære inn kommandoen stå når han går foran meg i langline. Funker bra, bare Ailo husker å ha ørene åpne =P Overfører etterhvert til lineføring/FVF, ting tar bare litt tid =)
  • Dekk fra holdt: Han har lært å dekke direkte fra å stå foran meg, så nå må vi få til at han står ved siden av meg.
  • Hopp over hinder: Hoppe kan han, gjelder bare å hjernevaske Ailo på at han skal over hinderet, og ikkje rundt =P
Det er litt morsomt å se hvor forventningsfull Ailo blir når vi kommer til våre 3-4 "faste" treningssteder. Hunden lyser litt opp, kan nesten se at han tenker: Uh, skal vi leke nå??? Også morsomt å se når på dagen han virker best, og hvordan været påvirker han. Regn er ekkelt å få i øynene... Ellers virker han best uten forstyrrelser så langt, så der har vi en lang vei å gå =P Å reise til Åse og trene på hundeklubben sitt område med andre hunder i nærheten, er i grunnen bare å glemme... Så der jobber vi mest med kontakt, og tar heller en tur utenom oppsatt tid for å få trent litt på varierte steder. Ailo synes også det er litt ekkelt å oppholde seg nærme mine bein, så det trener vi en del på. Kan nok ha noe med at eg ikkje bryr meg så veldig mye om det er en hund i veien, de blir "sparka" vekk om de er i veien for meg =P

Hverdagslydigheten har også blitt påvirket av at vi trener litt mer målrettet nå. I går på tur gikk han store deler av turen på plass, uten å virre i andre enden av båndet slik som han normalt sett pleier =) Virra kun når han fikk "fri"-kommando, men datt jaggu meg fort på plass igjen =P I kveld er det sommeravslutning i hundeklubben, så vi tar nok turen, for å få jobbet med litt forstyrrelser.